Testamente

Genom ett testamente har du stora möjligheter att styra hur dina tillgångar ska fördelas den dag du inte längre finns i livet. Enligt den legala arvsordningen är det i första hand din make som ärver dig om ni är gifta, även om ni har gemensamma barn. Har du särkullbarn har de rätt att få ut sitt arv direkt vid din bortgång om du inte skrivit något testamente, medan gemensamma barn får vänta tills båda föräldrarna är avlidna. Om du skriver ett testamente så har särkullbarnen en laglig rätt att åtminstone få ut sin laglott, vilket är hälften av arvslotten.

Som sambo ärver ni inte varandra även om ni har gemensamma barn, vilket kan komma som en kalldusch för många. Ni kan säkra varandra t.ex. genom att skriva ett testamente och genom att teckna livförsäkringar på varandra.

Den legala arvsordningen har tre arvsklasser som träder in i tur och ordning. Om det inte finns någon arvinge i någon av arvsklasserna är det Allmänna arvsfonden som träder in som arvinge. Arv som förvaltas av Allmänna arvsfonden delas ut efter ansökan till projekt för barn och ungdomar samt personer med funktionsnedsättning. Du kan läsa mer här https://www.arvsfonden.se/om-allmanna-arvsfonden/arv-som-utvecklar-sverige